Вам видалили жовчний мiхур. Як Ви повиннi поводитися? Чи належнi
продовжувати дотримувати дiєти? А якщо так, те яку? Пройшло багато
або мало часу пiсля операцi видалення жовчного мiхура, i знову Вам
довелося вiдвiдати полiклiнiку або лягти в лiкарню iз приводу поновлення
болючих нападiв, якогось диськомфорту в животi або iнших розладах. Ваше
захворювання тепер називається постхолецистектомичеський синдром.
Причин виникнення цiє патологi багато. Щоб правильно
поводитися, правильно харчуватися, треба точно знати причину, а тут без
допомоги Вашого лiкаря не обiйтися.
Замiчено, що чим длительнее було захворювання до операцi й чим
бiльше було до нападiв, тим частiше вiдновляються болi й
iншi неприємнi вiдчуття.
Досить часто рецидив хворiй i диспепсичеських розладiв пiсля
операцi може бути викликаний невилученими каменями в жовчних
протоках або знову, що утворилися пiсля операцi каменем. У цьому
випадку в перiод нападу Ви повиннi харчуватися точно так само, як при
загостреннi хронiчного холециститу. Пiд час загострення дiєта
допомагає створити максимальний спокiй. Запам'ятаєте,
правильне харчування може забезпечити тривалу ремiсiю, i навпаки,
порушення режиму харчування, зловживання жирною, гострою жею,
холодними блюдами, газованими напоями можуть викликати загострення
захворювання.
Головне забезпечити дробове харчування. Частi прийоми жi ( 4-5
разiв у день) у невеликiй кiлькостi в тi самi годинники сприяють кращому
вiдтоку жовчi, тим самим перешкоджаючи затримцi. Прийом
велико кiлькостi жi, особливо при нерегулярному харчуваннi,
може привести до появи болю й iнших розладiв. У перiод рiзкого
погiршення стану треба забезпечити максимальне щажение травно
системи, у першi 2 днi хвороби можна приймати тiльки рiдину в теплому
видi. Це можуть бути солодкий чай, соки iз фруктiв i ягiд, розведенi
навпiл водою, вiдвар шипшини. Протягом цiлого дня можна випити всього 2
ськлянки, пити треба невеликими ковтками. Через 2 днi дозволяється
приймати протерту жу в невеликiй кiлькостi. Це слизуватi й
протертi круп'янi супи — вiвсяна, рисова, манний, протерта каша iз
цих же круп, желе, муси, киселi. Потiм можна включити в дiєту
нежирний некислий сир, нежирне м'ясо, нежирну рибу. Блюда готовлять у
протертому видi на парi або вiдварюючи у водi. Приймайте жу 5-6
разiв у день невеликими порцiями. Через 5-6 днiв Ви можете перейти на
дiєту 5 а, дотримуватися яко необхiдно протягом 3-4 тижнiв.
Можете додати 75-100 г сухарiв на день.
ДIЄТА 5 А
Показана хворим гострим холециститом i гепатитом, хронiчним
холециститом, желчекаменной хворобою.
Дiєта мiстить бiлкiв 100 г, жирiв 80 р. Вуглеводiв 350 р.
Поварено солi 8-10 г. Вiльно рiдини 1, 5-2 л.
Маса добового рацiону 3 кг. Добова калорiйнiсть близько 2800 ккал.
Обмежуються в дiєтi механiчнi й хiмiчнi подразники. Виключаються
продукти, що пiдсилюють процеси шумування й гниття в кишечнику, рiзко
стимулюючу секреторну функцiю шлунка, пiдшлунково залози, що
пiдсилюють желчеотделение й дратують печiнку. жу готовлять у водi
або на парi, протирають. Температура холодних блюд не нижче 15 градусiв,
гарячих — не вище 62 градусiв С.
РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ:
Хлiб пшеничний учорашнiй, супи готовлять на слизуватому вiдварi iз
протертими крупами, овочами або на овочевих вiдварах iз дрiбно
шинкованними овочами — картоплею, морквою, кабачками, гарбузом,
розвареними крупами — рисом, манною, вiвсяно крупами,
вермiшеллю (у супи можна додавати яєчно-молочну сумiш, що
готується з'єднанням сирого яйця з рiвним обсягом молока, i
заправляється вершковим маслом, сметаною) , нежирнi сорти м'яса у
виглядi парових котлет, суфле або пюре, нежирнi з рота риби й птаха в
основному в рубаному видi, але м'якi сорти й частини дозволяють
перiодично шматком, варять у водi або готовлять на парi, варенi й
протертi овочi: картопля, кабачки, гарбуз, морква, буряк, кольорова
капуста у виглядi пюре, суфле, запiканок, кашi готовлять на водi з
додаванням молока в протертому видi, дозволяють пудинги, яйця додають у
блюда й дають у виглядi парових бiлкових омлетiв, молоко в натуральному
видi або в блюдах по iндивiдуально переносимости, свiжий некислий
сир у натуральному видi або в блюдах — запiканки, суфле, пудинги,
сир негострий: росiйська, ярославський, сметана в невеликiй кiлькостi в
блюдо, кисiль, протертий компот, желе, печенi яблука, грушi, варення й
джеми iз солодких ягiд i фруктiв, цукор, мед, фруктова карамель,
мармелад, при гарно переносимости дозволяється в день
близько 100 г спiло полуницi, суницi, малини, соки яблучний,
вишневий, полуничний навпiл з гарячою водою, невелика кiлькiсть зеленi
петрушки й кропу, соус бешамель iз невеликою кiлькiстю сметани (борошно
не жарити) , фруктовi i ягiднi пiдливи, чай, сурогати кава з молоком,
вiдвари шипшини. Масло вершкове додають у готове блюдо не бiльше 30 г у
день, рослинне при гарно переносимости.
ВИКЛЮЧАЮТЬСЯ:
Свiжий бiлий i житнiй хлiб, здобне листкове тiсто, жирнi сорти м'яса
(баранина, свинина) , птаха (утоку, гусак) i риби, смажене, тушковане
м'ясо, ковбаси копченостi, консерви, печiнка, бруньки, мозки, смажена й
солона риба, рибнi консерви, жирний сир з пiдвищеною кислотнiстю,
гострий сир, тугоплавкi жири — баранячi, яловичi, свинячий,
бобовi, макарони, пшоно, перлова крупа, розсипчастi кашi, гриби, квашена
капуста, редька, редис, лук, часник, щавель, м'яснi й рибнi бульйони,
холоднi закуськи, кислi фрукти, богатие клiтковиною, шоколад, морозиво,
халва, креми, пряностi, какао, мiцний кава, холоднi газованi напо,
алкоголь.
ЗРАЗКОВЕ МЕНЮ ДIЄТИ 5 А Снiданок: бiлковий паровий омлет iз двох
яєць каша манна молочна, чай з молоком 2-й снiданок: яблучне пюре
Обiд: суп слизуватий вiвсяний котлета м'ясна парова, гречана каша компот
процеженний Полуденок: сир домашня протерта Вечеря: котлети рибнi
паровi, картопляне пюре, чай На нiч: кефiр, хлiб бiлий 200 г, цукор 30
г, масло вершкове 20 р.
Далi Вам рекомендується варiант, що щадить, дiєти 5, якого
Вам треба дотримуватися не менш 1,5 мiсяцiв пiсля операцi.
ДIЄТА 5
Дiєта мiстить бiлкiв 100-110 г, жирiв 100 г, вуглеводiв 400-450 г,
поварено солi 8-10 г, рiдини до 2 х лiтрiв у добу. Маса добового
рацiону до 3,5 кг. Калорiйнiсть дiєти до 3000 ккал.
РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ:
Хлiб пшеничний i житня вчорашня випiчка, сухарi й сухе печиво, супи
молочнi, фруктовi, на овочевому вiдварi iз крупами й овочами, нежирнi
сорти м'яса (яловичина, кролик) , птаха (курка, iндичка) i риби (судак,
трiська, лящ, окунь, навага, срiблистий хек) шматком або в рубаному
видi, варенi або парове готування, дозволяється запiкання пiсля
попереднього вiдварювання, нежирнi ковбаси й шинка, вимочена оселедець,
рiзнi овочi в сиром, отварном i запеченому видi, салати iз сирих i
варених овочiв i фруктiв, розсипчастi кашi з рiзних круп, приготовленi
на водi з додаванням молока, пудинги й запiканки, отварная вермiшель,
дрiбно рубанi макарони, яйця (не бiльше 1 шт. у день) , бiлковi омлети
парового готування, при гарно переносимости дозволяється до
2 яєць у день всмятку, паровi або запеченi омлети 2-3 рази в
тиждень, молоко в натуральному видi при iндивiдуально
переносимости, сир свiжий некислий у натуральному видi або в запiканках,
крупениках, ватрушках, ледачих варениках, суфле, негострi сорти сиру,
солодкi сорти ягiд i фруктiв у сирому видi й у блюдах, лимон, чорна
смородина при гарно переносимости, цукор, мед, варення, джеми,
мармелад, зелень петрушки й кропу в невеликiй кiлькостi, лавровий лист,
бiлий соус iз додаванням невелико кiлькостi сметани або томатного
соку без пiджарки борошна, фруктовi i ягiднi соуси, чай i кава, немiцнi
без молока або з молоком, вiдвар шипшини, фруктово-ягiднi соки. Масло
вершков i рослинне додають у готовi блюда, не присмажуючи, рослинне
масло повинне становити не менш 30 % вiд загально кiлькостi жирiв.
ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ:
Свiжий хлiб, листкове й здобне тiсто, пирiжки, торти, жирнi сорти м'яса,
риби (бiлуга, кета, осетрина, севрюга) , жирнi й копченi ковбаси,
печiнка, бруньки, мозки, консерви, смаженi блюда, солона риба, жирний
сир, солоний i гострий сир, крутi яйця, яєчня, свинячий,
баранячий, яловичий жир, маргарин, кулiнарнi жири, щавель, шпинат,
редис, редька, лук, часник, маринованi овочi, м'яснi, рибнi, грибнi
вiдвари, холодник, щи зеленi, гiрчиця, перець, хрiн, шоколад, морозиво,
чорна кава, какао, холоднi й алкогольнi напо.
ЗРАЗКОВЕ МЕНЮ ДIЄТИ 5
Снiданок:
Сир негострий, каша рисова молочна, чай з молоком.
2-й снiданок:
Сир домашнiй суп перловий вегетарiанський зi сметаною бефстроганов з
отварного м'яса iз соусом бешамель i розсипчаста гречана каша компот.
Полуденок: вiдвар шипшини.
Вечеря:
Запiканка сирна з вермiшеллю й сметаною, кисiль.
На нiч:
Кефiр.
На весь день:
Хлiб чорний 200 г, хлiб бiлий 200 г, цукор 50 г, масло вершкове 20 г,
масло рослинне 30 р.
При нестерпностi рослинного масла Вам належить вiдмовитися вiд нього.
При вираженому ожирiннi обмежуйте калорiйнiсть продуктiв. Вам
рекомендується проводити розвантажувальнi днi. Робiть тiльки
виправлення на тi блюда й продукти, яких Ви не переносите. х треба
виключати з харчування. Це можуть бути молоко, жири, яйця. Ваше
самопочуття й стан пiсля операцi на жовчних шляхах багато в чому
будуть залежати вiд того, наськiльки наполегливо Ви будете виконувати
диетологичеськие рекомендацi.